Časopis KART PDF Štampa El. pošta

Zemunski međunarodni salon karikature je godinama izdavao i časopis za karikaturu "KART", koji je pratio sva aktuelna zbivanja u jugoslovenskoj karikaturi i bavio se istorijom i teorijom karikature. Bio je to prvi i jedini časopis te vrste koji je ikada izlazio u Srbiji i Jugoslaviji (potonjoj Srbiji i Crnoj Gori).

Prvi broj časopisa "KART" izašao je 31. decembra 1997. godine, a list je redovno izlazio isprva dvomesečno, a zatim tromesečno punih sedam godina. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali i sve većih obaveza Branka Najholda, koji je bio urednik i pisac većine tekstova svo vreme izlaženja lista, "KART" je na žalost ugašen sa brojem 39 od 31. decembra 2004. godine.

Svo vreme dok je izlazio, "KART" je bio veoma popularan među jugoslovenskim karikaturistima. Razlog za to bilo je praćenje svih aktuelnosti u domaćoj i svetskoj karikaturi, ali i mnogi zanimljivi članci. Takođe, "KART" je pisao veoma otvoreno o svim problemima u jugoslovenskoj karikaturi i punim imenom i prezimenom apostrofirao sve one koji su joj nanosili štetu, trudeći se uvek da doprinese ugledu karikature.

Iako je bio štampan samo na srpskom jeziku, "KART" je imao pretplatnike i u inostranstvu, a nekoliko značajnih svetskih institucija karikature je tražilo od redakcije komplete lista za svoje arhive i zbirke, poput Muzeja karikature u Varšavi, kao i nekolicine kolekcionara knjiga na polju karikature.


Prvi i poslednji broj