Kolonija karikature PDF Štampa El. pošta

U želji da obogati sadržaj svog godišnjeg konkursa i učini čitav događaj zanimljivijim, Zemunski međunarodni salon karikature je 2005. godine organizovao, u saradnji sa klubom i umetničkim društvom "Široka staza", prvu međunarodnu koloniju karikature. Kolonija je održana uoči otvaranja desetog Salona, od 4. do 6. juna 2005. godine, a osim osvajača nagrada na konkursu - Peter Niuvendijk
(Holandija), Florian Doru Krihana (Rumunija), Ivan Kutuzov (Bugarska) Mihael Kountouris (Grčka) i Vlado Volaš (Srbija i Crna Gora), učestvovalo je i nekoliko karikaturista iz Zemuna i Beograda - Tošo Borković, Jovan Prokopljević, Goran Miladić i Dušan Gađanski. I učesnici i mnogobrojna publika bili su oduševljeni događajima na koloniji, posebno spontanom atmosferom i gostoljubivošću domaćina iz kluba "Široka staza", a najviše ambijentom - oazom netaknute prirode na obali Dunava, ali na samo nekoliko koraka od centra grada i njegove najprometnije ulice. Veliki broj posetilaca otišao je kući sa svojom portretnom karikaturom koju mu je nacrtao neko od učesnika, a gosti iz inostranstva su, poredeći ovu koloniju sa drugima širom sveta na kojima su učestvovali, prednost dali ovoj u Zemunu.Levo: Dolazak na "Široku stazu"
Desno: Zvanično otvaranje


Umetnici crtaju


Levo: Glavni kuvar Bane Ljubisavljević (levo)
Desno:Glavni štab domaćina


Jedenje i ...
... pijenje

Uspeh prve kolonije ohrabrio je organizatore, pa je od 3. do 5. juna 2006. godine organizovao i drugu, uz učešće devet umetnika iz šest država. Učestvovali su Peter Nieuvendijk iz Holandije, Aleksandra Mia Monkevič i Daniel Boshard iz Švajcarske, Ilian Savkov i Ivan Kutuzov iz Bugarske, Florian Doru Krihana i Nik Lenger iz Rumunije, Darko Drljević iz Crne Gore i Dušan Gađanski iz Srbije, a Davor Štambuk iz Hrvatske, koji nije mogao da dođe, poslao je svoje radove za izložbu. Specijalni gosti kolonije bili su Diter Burkamp iz Nemačke i Predrag Koraksić Corax iz Srbije. Tri dana kolonije proteklo je u radu i međusobnom druženju gostiju i domaćina iz Zemunskog međunarodng salona karikature i udruženja “Široka staza”, ali je loše vreme uticalo na manji broj posetilaca od očekivanog.


Levo: Crihana Nieuwendijk Burkamp
Desno: Duet iz ŠvajcarskeZvanično otvaranjeLevo:Muzika za bolje raspoloženje
Desno: Specijalni gost - Predrag Koraksić CoraxLevo: Zajednički snimak za uspomenu
Desno: Najhold, Koraksić, BurkampTreća kolonija “Široka staza” održana je od 8. do 10. juna 2007. godine. Učestvovali su Ludo Goderis (Belgija), Roger Penwill (Engleska), Bogdan Shykh (Ukrajina), Delčo Mihajlov (Makedonija), Cristof Stueckelberger (Švajcarska) i Dušan Gađanski (Srbija). Specijalni gosti su bili Gisela i Dieter Burkamp iz Nemačke.


Odlazak na kolonijuUmetnici radeLevo:Priprema ručk a
Desno: RučakUmetnici radePredah

Četvrta kolonija “Široka staza” održana je od 6. do 8. juna 2008. godine. Učestvovali su Ivan Kutuzov (Bugarska), Rumen Dragostinov (Bugarska), Florian Doru Crihana (Rumunija), Vlado Volaš (Srbija) i Dušan Gađanski (Srbija).


Dolazak na "Široku stazu"Učestvovala su i deca


Ručak

Peta kolonija “Široka staza” održana je 5. i 6. juna 2009. godine. Učestvovali su Florian Doru Crihana (Rumunija), Pol Leurs (Luksemburg), Ivailo Tsvetkov (Bugarska), Zoran Tovirac (Srbija) i Dušan Gađanski (Srbija). Kao specijalni gosti učestvovali su doajeni srpske karikature, Dragan Rumenčić i Predrag Koraksić – Corax.


Levo: Dolazak na koloniju
Desno: Zajednički snimak za uspomenuUmetnici rade

Umetnici rade

Šesta kolonija “Široka staza” održana je 4. i 5. juna 2010. godine. Učestvovali su Ross Thomson (Škotska), Witold Marian Barbara (Švedska), Valentin Georgiev (Bugarska), Florian Doru Crihana (Rumunija), Predrag Koraksić, Jugoslav Vlahović i Dušan Gađanski (Srbija). Specijalni gosti su bili Dieter Burkamp iz Nemačke i Rudy Gheysens iz Belgije..


Umetnici rade


Levo: Ručak
Desno: Corax, Bojana Ivanović, Jugoslav Vlahović, Branko Najhold


Levo: Široka staza
Desno: Učesnici i domaćini Kolonije