Salon, zemunski PDF Štampa El. pošta

Zemunski međunarodni salon karikature osnovan je gotovo slučajno, spletom nekoliko okolnosti. Posle mnogih knjiga posvećenih istoriji Zemuna, Branko Najhold
je 1996. godine napisao i objavio i knjigu "Zemunska škola karikature", o najboljim
karikaturistima iz ovog grada, koji su ujedno bili i među najistaknutijim predstavnicima jugoslovenske karikature. Knjiga je izazvala veliku pažnju javnosti već posle prvog predstavljanja - na konferenciji za štampu 19. marta 1996. godine, a na promociji 30. maja 1996. godine okupila je oko 600 zainteresovanih građana koji su pokazali da njihov grad nije slučajno jedan od centara
svetske karikature. Na promociji je otvorena i izložba radova svih zemunskih autora koji su se u knjizi našli, a dodeljena je i jedna nagrada - za "najzemunskiju karikaturu" iako izložba nije imala takmičarski karakter. Izložba je nazvana Zemunski salon karikature, mada organizator - zemunsko izdavačko preduzeće "Trag" (vlasnik Branko Najhold) - nije imao većih ambicija.


Konferencija za štampu povodom izlaska knjige "Zemunska škola karikature" 19.marta 1996.

Uspeh monografije "Zemunska škola karikature", sjajna promocija i stotine Zemunaca koji su jasno pokazali interes za ovu umetničku oblast potakli su, međutim, zaposlene u izdavačkoj kući "Trag" - Branka Najholda i njegovu saradnicu Julijanu Živković - da institucionaliziju salon kao manifestaciju, pa je 19. septembra 1996.godine osnovan Zemunski međunarodni salon karikature, sa Savetom Salona kao njegovim najvišim telom i direktorom odgovornim za operativne poslove. Ipak, bila su to više počasna zvanja, jer su najveći deo poslova oko salona obavljali i njegova duša bili Julijana Živković i Branko Najhold.

Osnivanje Zemunskog međunarodnog salona karikature 19. septembra 1996.


Utvrdivši precizna pravila, Salon je već krajem 1996. godine raspisao svoj drugi konkurs - prvi međunarodni, koji je doživeo pun uspeh i vrlo brzo svrstao zemunsku manifestaciju među najveće i najznačajnije u svetu. Uzroka za to bilo je više, a najvažniji su svakako bili striktno pridržavanje pravila, što je podrazumevalo i isplatu obećanih nagrada i izdavanje kvalitetnog kataloga, zatim objektivno žiriranje, kao i gostoprimstvo koje su svi gosti nalazili u Zemunu. Iza svega, naravno, stojao je veoma ozbiljan rad, ali i veliki entuzijazam, prvenstveno Julijane Živković i Branka Najholda.

Zahvaljujući tom entuzijazmu Zemunski međunarodni salon karikature je prevazilazio sve teškoće, posebno one finansijske prirode koje su ga pratile od samog početka rada, a održan je i 1999. godine, u vreme napada NATO snaga na Jugoslaviju, u situaciji ratnog stanja kada su sve kulturne i sportske priredbe u zemlji bile otkazane.

Već u svom šestom izdanju, 2001. godine, Zemunski međunarodni salon karikature se svrstao među deset najvećih u svetu i od tada je beležio sve veće i veće uspehe. Po preranoj smrti Julijane Živković, početkom 2003. godine, Branko Najhold je nastavio da vodi sam sve operativne poslove oko organizacije Salona, koji je već 2004. godine bio jedan od tri najveća među oko 300 sličnih manifestacija održanih te godine širom sveta.

U međuvremenu, Salon je osim redovnog godišnjeg konkursa organizovao još veliki broj drugih izložbi kako u zemlji, tako i u inostranstvu gde je predstavljao savremenu jugoslovensku i zemunsku karikaturu. Takođe, zemunski Salon je godinama izdavao i časopis "KART", a ostvario je i vrlo prisne kontakte i saradnju sa mnogim festivalima i muzejima karikature u zemlji i svetu, kao i sa Međunarodnom asocijacijom karikaturista (FECO).

Postigavši maksimum, Zemunski međunarodni salon karikature se 2005. godine okrenuo isključivo kvalitetu i novim sadržajima, svestan da je u svetu veliki broj sličnih festivala i da se, zbog budućnosti karikarure, mora naći nešto novo i drugačije. Tako je konkurs bio pozivni, samo za vrhunske svetske karikaturiste, a osvajači nagrada i još nekolicina domaćih umetnika bili su učesnici prve zemunske Kolonije karikaturista “Široka staza”, održane uoči otvaranja glavne izložbe.
Jedanaesti Salon je bio retrospektivan, pa su publici predstavljeni svi radovi nagrađeni tokom prethodnih deset godina.

Zemunski međunarodni salon karikature je ostao dosledan svom opredelenju: kvantitet je podređen kvalitetu, pa je dvanaesti konkurs 2007. godine ponovo bio pozivni, za 120 odabranih majstora karikature. Ali, napravljen je i korak dalje: pozvani su samo karikaturisti iz Evrope. Bez obzira na veliku popularnost crtanog humora u Aziji (samo u Kini ima više od dva miliona ljudi koji crtaju karikture) i činjenicu da te zemlje imaju dosta dobrih karikaturista, smisao za humor (uostalom kao i čitava životna filozofija) na tom kontinentu potpuno je drugačija od onih u Evropi, pa se često dešava da niti mi razumemo njih, niti oni nas. Slično je i sa Afrikom, pa čak i sa Južnom Amerikom. Dokaz ovakve tvrdnje su, između ostalog, katalozi konkursa na kojima učestvuju karikaturisti iz celog sveta.

Tako je 2007. godine Zemunski međunarodni salon karikature okupio samo vrhunske karikaturiste sa starog kontinenta. Naravno, iz zemalja sa bogatom tradicijom u karikaturi pozvan je veći broj učesnika, ali smo se potrudili da obezbedimo i učešće barem po jednog predstavnika iz malih zemalja. I uspeli smo, pa je naš ovogodišnji konkurs okupio karikaturiste iz 45 evropskih država. Skoro svih, jer nedostaju samo nekoliko poput San Marina, Farskih Ostrva i sličnih. Tako je ovogodišnji konkurs u Zemunu neka vrsta EVROPSKOG PRVENSTVA KARIKATURISTA, nezvaničnog doduše, ali dovoljno kvalitetnog da to zaista bude.

Razlozi za temu – AFRIKA za 13. Salon bili su višestruki. Prvi je lična ljubav Branka Najholda prema tom kontinentu i njegovoj civilizaciji, koja je i materijalizovana u kolekciji od oko 300 predmeta afričke umetnosti. Drugi, svakako proistekao iz prvog, je bila želja da se predstavi savremenu afričku karikaturu o kojoj se u drugim delovima sveta malo zna. Najzad, treći razlog je bio da se pokaže kako evropski karikaturisti gledaju na Afriku, kontinent sa sasvim drugačijom istorijom i kulturom od evropske. Zato su na trinaestom Zemunskom međunarodnom salonu karikature predstavljeni radovi 90 istaknutih karikaturista iz Evrope, kao i 30 vrhunskih umetnika iz Afrike. Takođe, u katalogu je data kratka istorija karikature na afričkom kontinentu iz pera Branka Najholda.

Salon 2009. godine bio je posvećen velikom jubileju – 2.000 godina od osnivanja Taurunuma, rimskog grada na mestu današnjeg Zemuna, pa je i tema bila „Evropa u rimsko doba“. Projekat je trebalo da se realizuje u saradnji sa kulturnim centrom u Erlinghausenu (Nemačka), ali je bolest Ditera Burkampa to onemogućila. Ipak, na Salonu je predstavljeno i nekoliko karikatura sa konkursa u Erlinghausenu održanom 2000. godine. U katalogu je data kratka istorija karikature u rimsko doba iz pera Branka Najholda.