Saradnja sa celim svetom PDF Štampa El. pošta
Zemunski međunarodni salon karikature je ostvario saradnju sa mnogim konkursima, muzejima i drugim sličnim institucijama u zemlji i širom sveta, kao i sa velikim brojem najistaknutijih imena domaće i svetske karikature. Mnogi su nas posetili, drugima smo mi išli u goste… Tako su stvorena, osim kontakata vezanih za karikaturu i mnoga lepa prijateljstva koja i danas traju.


Dr Zoran Milinković je, u svojstvu direktora Zemunskog međunarodnog salona karikature, bio na otvaranju festivala u italijanskim mestima Bordigera (1998)
i Ćita di Kastelo (1998), a na festivalu u mestu Salo (2000) bio je i član međunarodnog žirija. Takođe, dr Zoran Milinković je posetio i Muzej karikature u Varšavi, Udruženje karikaturista Meksika i Muzej karikature u Meksiko Sitiju (2001), gde su mu domaćini bili meksički karikaturisti Apebas i Trizas, Muzej karikature u Santa Klari na Kubi i redakcije humorističkih listova "Dedete" i "Palante" u Havani (2001 i 2002 ), gde su mu domaćini bili kubanski karikaturisti Tomas Rodrigez - Tomi, Ares, Lazaro i Adan, u Montevideu (2002) je bio gost poznate urugvajske umetnice Rakel Oržuh, a u Santijagu de Čile je bio gost i otvorio izložbu najpoznatijeg čileanskog karikaturiste Arturo Skot Rohasa (2002).


Levo: Mexico 2001. -
Apebes, Dr Milinković & Trizas
Desno: Kuba 2002. - Tomi, Dr Milinković, Lazaro & Ares

Zemunski međunarodni salon karikature je bio organizator posete 14 jugoslovenskih karikaturista u Rumuniju, na rumunsko - jugoslovenskom radnom sastanku u Sinaji 14. do 18. marta 2001. godine. Na tom sastanku, u prisustvu dr Roberta Rasela, predsednika svetske organizacije koja se bori za prava karikaturista, Cartoonists' Rights Network (CRN), osnovan je i CRN Jugoslavija za čijeg je predsednika izabrana Julijana Živković, a Zemunski međunarodni salon karikature je određen za zastupanje CRN u Jugoslaviji. Dužnost predsednika CRN Jugoslavija Julijana Živković je obavljala sve do smrti, 2003. godine.


Jugoslovenski karikaturisti u Rumuniji 2001.

Na prvom sastanku sekcije CRN za jugoistočnu Evropu, od 19. do 24. juna 2002. godine u Ploeštiju, kao predstavnik Zemunskog međunarodnog salona karikature učestvovao je Branko Najhold. Osim domaćina iz Rumunije, na sastanku su bili i predstavnici CRN - karikaturisti iz Bugarske, Ukrajine i Egipta, kao i predsednik CRN dr Robert Rasel.


Sastanak u Ploeštiju 2002.


Na poziv Britanske asocijacije karikaturista, Branko Najhold je u septembru 2002. godine posetio London i škotsko mesto Eir, gde je Zemunski Salon otvorio izložbu. Osim susreta sa većim brojem karikaturista iz Velike Britanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Turske, Izraela, Australije, Kanade i drugih zemalja, Najhold je u Londonu, u pratnji svog domaćina dr Marka Brajanta, sekretara Britanske asocijacije karikaturista, posetio prestižni London Press Club, gde je primljen za člana, kao i kultni karikaturistički bar "Punch".


Levo: U baru “Punch” - Mark Bryant & Branko Najhold
Desno:
Ayr 2002. - Jock Williams-Davies, Najhold & Sue Burleigh


Najhold je na poziv Petera Nieuvendijka, generalnog sekretara svetske organizacije karikaturista (FECO) dva puta bio gost i na godišnjim konferencijama te organizacije u francuskom mestu Sen - Žist la Martel, 2002. i 2003.
godine. Osim aktivnog učešća u zvaničnom radu konferencije, Najhold je ostvario i prisne kontakte sa više od 100 karikaturista iz dvadesetak zemalja širom sveta, pošto su FECO sastanci oba puta održavani u vreme trajanja festivala u Sen-Žist la Martelu. Na povratku iz Sen-Žist la Martela 2003. godine Najhold je posetio i Amsterdam, gde mu je domaćin bio Peter Nieuvendijk, a imao je kontakte i sa više drugih holandskih karikaturista.


Levo: FECO konferencija u St.Justu 2003.
Desno: Sa Piterom i Pegi u Hilegomu 2003.


Branko Najhold je zastupao Zemunski međunarodni salon karikature i u ukrajinskom gradu Lavovu, na četvrtoj smotri Fonda Dimitri Šeleste, 20. do 24. oktobra 2002. godine. Osim domaćih umetnika, bili su prisutni i gosti iz Rusije, Poljske, Slovačke i SAD, a Najhold je bio i član međunarodnog žirija festivala animiranog filma za trofej "Srebrna muva".


Sastanak u Lavovu 2002.


Posle otvaranja izložbe Zemunskog međunarodnog salona karikature u švajcarskom gradu Vintertur, 2003. godine, Branko Najhold je posetio i Muzej karikature u Bazelu, gde mu je domaćin bio kustos Daniel Bolsinger.


Levo: Muzej karikature u Bazelu
Desno: Muzej karikature u Bazelu 2003
- Daniel Bolsinger & Branko Najhold


Zahvaljujući ugledu Zemunskog međunarodnog salona karikature i ličnoj reputaciji, Branko Najhold je bio više puta član žirija domaćih i inostranih konkursa. U zemlji je bio član žirija najvećeg domaćeg konkursa za nagradu "Zlatni Pjer" (1998), međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga” u Kruševcu (2002) i prvog festivala u Leskovcu (2003) u čijem je organizovanju, na molbu osnivača, i učestvovao. Takođe, bio je član žirija starih i uglednih festivala u Gabrovu (Bugarska) 2003. godine i Legnici (Poljska) 2004. godine, kao i festivala u mestu Uržičen (Rumunija) 2005. godine. Za vreme boravka u Bugarskoj bio je gost bugarskih karikaturista u Sofiji, gde je zvanično posetio i redakciju humorističkog lista "Stršel", dok je u Gabrovu posetio Dom humora i satire. Za vreme boravka u Poljskoj zvanično je bio gost Muzeja karikature u Varšavi i Muzeja karikature "Satirikon" u Legnici. Najzad, u Bukureštu je posetio poznati klub karikaturista "Sorin Postolaki" vlasnika Konstantina Vladareanua i imao susrete sa većim brojem rumunskih karikaturista.


Levo: Žiriranje u Kruševcu 2002.
Desno:
Najhold sa rumunskim i bugarskim karikaturistima


Zemunski međunarodni salon karikature već godina pomaže najmasovniji domaći dečji festival karikature “Mali Pjer” i sarađuje sa njegovim organizatorima. U Zagrebu 2003. godine Branko Najhold je bio gost Nikole Plečka, sekretara Hrvatskog društva karikaturista.


Levo: U Zagrebu 2003.
Desno: Otvaranje “Malog Pjera” 2005.


Veoma dobre kontakte i saradnju Zemunski međunarodni salon karikature ostvario je sa još nekim sličnim institucijama, posebno sa festivalom "Fanofani" iz mesta Fano u Italiji, zatim sa iranskim humorističkim časopisom "Kaihan", sa japanskim festivalom Omia i sa Muzejom karikature u Boka Ratonu (SAD), kao i sa nekolicinom najpoznatijih svetskih kolekcionara među kojima i sa Žan-Mari Bertinom (Francuska), Volf Gejerom (Nemačka) i Gustav van Damom (Belgija). Naravno, tu spadaju i kontakti sa preko hiljadu karikaturista iz više od 90 zemalja sa svih kontinenata. Neki od tih kontakata su vremenom postali veoma prisni, čak i prijateljski, a veći broj poznatih karikaturista bili su gosti Salona u Zemunu. Osim onih koji su to zaslužili osvajanjem nagrada na konkursima ili izložbama u Zemunu (Enco Apićela, Lari, Davor Štambuk), Salon su posetili i ruski karikaturista Igor Smirnov i ukrajinski karikaturista Vladimir Kazanevski, obojica 1997. godine,
kao i rumunski karikaturista Horia Krišan i Liviu Stanila 2004. godine.


Levo: Žiri u Gabrovu 2003.
Desno: U redakciji “Stršel” u Sofiji 2003.



Levo: Žiriranje u Legnici 2004.
Desno: Svečano otvaranje u Legnici 2004.



Levo: Muzej karikature u Varšavi
Desno: Muzej karikature u Varšavi 2004.
- Gradzina Godzievska & Branko Najhold



Levo: Rumunski karikaturisti u Zemunu 2004.
Desno: Branko Najhold & Roger Penwil



Levo: Branko Najhold & Marlene Pohle
Desno: Igor Smirnov u Zemunu



Levo: Vladimir Kazanevski u Zemunu
Desno: Jean Jacques Loup & Branko Najhold



Levo: Miroslav Bartak, Branko Najhold & Jiri Sliva
Desno: Najhold sa izraelskim karikaturistima



Levo: Branko Najhold & Toshiko Nishida
Desno: Robert Szecowka & Branko Najhold



Levo: Gerhard Gepp, Branko Najhold & Victor Kudin
Desno: Klub “Sorin Postolache”
- Constantin Vladareanu & Branko Najhold


Takođe, Zemunski međunarodni salon karikature je bio jednodnevni domaćin Engleskinji Sju Burlei za vreme njenog "karikaturističkog putovanja" ("Toontrack") po Evropi i Bliskom istoku u leto 2005. godine.

Na inicijativu karikaturiste Vlade Katića, tridesetak jugoslovenskih karikaturista je napravilo Album koji je uručen Branku Najholdu na otvaranju zemunskog Salona 2001. godine u znak priznanja za ono što je učinio za jugoslovensku karikaturu.


Vlada Katić sa albumom za Branka Najholda 2001.


U čuvenom restoranu “Daka” 2002. godine je postavljena slika sa likovima najpoznatijih zemunskih karikaturista i Branka Najholda među njima.


Branko Najhold u restoranu “Daka”


Moramo da pomenemo i veliko priznanje koje je Zemunski međunarodni salon karikature dobio povodom deset godina uspešnog rada od strane Udruženja rumunskih karikaturista. Priznanje je predstavniku Salona Branku Najholdu uručeno povodom otvaranja srpsko - crnogorske izložbe u mestu Uržičen, 2. decembra 2005. godine.


Najhold prima nagradu u Uržićeniju 2005.


Najzad, Branko Najhold je 2006. godine dobio Specijalnu nagradu svetske organizacije karikaturista (FECO), treću po redu koju je ovo udruženje dodelilo u
svojoj dve decenije dugoj istoriji, pošto su pre Najholda ovo izuzetno priznanje dobili još samo Žerar Van den Brouk iz Francuske i Nezih Danial iz Turske. Najholdu je nagradu uručio generalni sekretar FECO Peter Niuwendijk na otvaranju Zemunskog salona 6. juna 2006. godine.
Nagrada je dodeljena kao priznanje Najholdu za “rad na promovisanju umetnosti karikature i učvršćivanju međunarodnog prijateljstva među karikaturistima”, uz obrazloženje: “Za deset godina Branko Najhold je organizovao Zemunski međunarodni salon karikature sa dobrim nagradama, kvalitetnim katalozima i izvanrednim gostoprimstvom”.


Peter Nieuwendijk uručuje FECO nagradu na otvaranju Salona 2006.


U septembru 2006. godine Branko Najhold je bio gost na otvaranju izložbe “Deset novih Evropljana” u Temišvaru. Svečanosti su prisustvovali i istaknuti rumunski karikaturisti Florian Doru Krihana, Nik Lenger, Aurel Stefan Aleksandresku i drugi, kao i autori postavke, Diter i Gizela Burkamp iz Nemačke.

Branko Najhold je bio specijalni gost na Prvom međunarodnom festivalu humora i satire u italijanskom gradu Salernu. Ostali gosti bili su bugarski satiričar Ivan Kulekov i poznati italijanski politički karikaturisti Masimo Buči i Rikardo Maneli. Najhold je 30. oktobra 2006. godine održao uspelo predavanje o razvoju karikature u Srbiji posle Drugog svetskog rata.


Salerno 2006.


Na repriznom otvaranju izložbe Prvog konkursa grčkog udruženja karikaturista (Greekartoon) u Solunu, 21. decembra 2006. godine Branko Najhold je bio počasni gost zajedno sa karikaturistima Florianom Doru Krihanom (Rumunija), Ivailom Cvetkovim (Bugarska) i Mihaelom Kountourisom (Grčka). Tom prilikom Najhold je održao konferenciju za štampu o iskustvima Zemunskog međunarodnog salona karikature. Takođe, sa ostalim gostima i domaćinima učestvovao je u osnivanju BAL.CA.NET (Balkan Cartoon Network), za šta je inicijativu dao Nikolas Nikas.
Na samom kraju 2006. godine Zemunski međunarodni salon karikature je otpočeo saradnju sa Muzejom lepih umetnosti u Surgutu (Rusija).


Gostovanje u Solunu, decembar, 2006.


Na poziv Evropskog centra karikature, kao specijalni gost, Branko Najhold je boravio u Belgiji, gde je prisustvovao svečanosti povodom otvaranja nove muzejske zgrade u Kruishoutemu, 16. juna 2007. godine. Osim ponovnog susreta sa mnogim starim prijteljima, Najhold je upoznao i mnoge nove karikaturiste i pregaoce na polju karikature iz Belgije drugih zemalja.


Levo: Muzej u Kruishoutemu
Desno: Gosti na otvaranju



Levo: Branko Najhold i Rudy Ghrysens u biblioteci muzeja
Desno: Izložba Mordilja


Levo: Op de Beeck & Branko Najhold
Desno:Giullermo Mordillo & Branko Najhold


Levo: Rudy Ghrysens, Branko Najhold, Ivailo Tsvetkov
Desno: Pol Leurs & Branko Najhold


Nastavljajući saradnju, GREEKARTOON i Zemunski međunarodni salon karikature potpisali su u julu 2007. godine sporazum o partnerstvu. Taj sporazum predstavlja prvi korak i inicijativu za seriju bilateralnih ili multilateralnih akcija u okviru BALCA.NET-a. BALCA.NET je institucija GREEKARTOON osnovana sa ciljem da postane vodeća umetnička organizacija za komunikaciju i saradnji između institucija, organizacija i umetnika-pojedinaca Balkana, Jugoistočne Evrope i šire.
Suština Sporazuma o partnerstvu je da ustanovi okvire saradnje u seriji komplementarnih akcija, ali pri tom ne ograničavajući pojedinačne inicijative i akcije potpisnika, kao i da promoviše interese kako GREEKARTOON, tako i Zemunskog međunarodnog salona karikature.

Od 8. do 16. septembra Branko Najhold je boravio u Rusiji kao gost Muzeja umetnosti u Surgutu (Sibir), gde je bio član međunarodnog žirija Četvrtog konkursa karikature. Za vreme boravka u Rusiji ostvario je kontakte sa najeminentnijim ruskim i ukrajinskim karikaturistima, a u Moskvi je posetio kultno mesto prestoničkih umetnika, restoran “Petrovič” čiji je jedan od suvlasnika istaknuti karikaturista Andrej Biljžo.

 


Levo: Žiriranje u Surgutu
Desno: Konferencija za štampu u Surgutu

Levo:  Yuri Kosobukin, Branko Najhold, Michail Zlatkowsky
Desno: Yuri Kosobukin Vladimir Stepanov, Michail Zlatkowsky,  Branko Najhold, Victor Bogorad



U restoranu “Petrovič” u Moskvi


Uskoro potom, od 20. do 28. septembra 2007. godine, Najhold je boravio u Grčkoj kao gost GREEKARTOON i bio član međunarodnog žirija Drugog konkursa karikature ove organizacije. Osim ozbiljnih razgovora sa domaćinima o budućoj saradnji, Najhold je uspostavio i značajne kontakte sa drugim članovima žirija, posebno sa karikaturistom Ananom Lurijem iz SAD i Odile Konseil, direktorom karikature francuskog časopisa “Courier International”.


Žiriranje u Atini

Levo: Branko Najhold & Renan Lurie
Desno: Svečana večera u Atini

Kao član žirija, Branko Najhold je od 9. do 15. juna 2008. godine boravio u Surgutu, na otvaranju tamošnjeg konkursa karikature. Osim svih članova žirija, bilo je prisutno 20 karikaturista iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Češke, Velike Britanije i Izraela.


Levo: Branko Najhold & Sergey Sichenko
Desno: Oleg Goutsol & Branko Najhold



Levo: Dmitri Skazhenik & Branko Najhold
Desno: Dmitri Bondarenko & Branko Najhold


Levo: Bratislav Kovarnik, Branko Najhold, Ivailo Tsvetkov
Desno: Dmitri Kononov, Evgeny Osipov, Branko Najhold, Alexandar Sergeyev, Nicolai Tchernishov, Vladimir Stepanov

Branko Najhold je zajedno sa Diterom Burkampom otvorio zajedničku izložbu "His Master's Line" 22. juna 2008 godine u Erlinghausenu. Otvaranju su prisustvovali i učesnici - Valter Hanel iz Nemačke i Fransoa Didije iz Luksemburga, sa kojima je Najhold uspostavio prisne kontakte.


Levo: Branko Najhold & Francois Didier
Desno: Walter Hanel & Branko Najhold

Branko Najhold je 17. decembra 2008. godine učestvovao na konferenciji “Satira u kulturi” u Salernu. Ostali učesnici konferencije bili su karikaturista iz Srbije Predrag Koraksić Corax, urednik francuskog časopisa “Canard Enchaine” Erik Emptaz i Peppe Iannicelli kao moderator.


Erik Emptaz, Branko Najhold, Corax
Salerno 17. decembar 2008.

Kao član žirija, Branko Najhold je u februaru 2009. godine boravio u Kruishoutemuu. Osim rada u žiriju, Najhold je ostvario kontakt i sa više prisutnih karikaturista iz Belgije i Francuske.


Žiriranje u Kruishoutemu

Levo: Članovi žirija
Desno: Branko Najhold sa belgijskim karikaturistima



Levo: Bernard Bouton & Branko Najhold
Desno: Branko Najhold & Rudy Gheysens

U Zemunu je 28. juna 2009. godine boravio ukrajinski karikaturista Vladimir Kazanevsky i bio gost zemunskog Salona.


Kazanevsky u Zemunu

U Eskišehiru, u Turskoj, od 29. septembra do 3. oktobra 2009. godine odr`an je Prvi sastanak direktora muzeja karikature iz celoga sveta. Osim domaćina, Muzeja karikature iz Eskišehira, sastanku su prisustvovali i direktori muzeja iz Belgije, Bugarske, Poljske, Luksemburga, Azarbejdžana, Irana, Indonezije, Japana i Turske, kao i iz Srbije koju je zastupao Muzej karikature u Zemunu – direktor Branko Najhold i Bojana Ivanović.
Sastanak je bio vrlo konstruktivan i zaključeno je, između ostalog, da se ovakvi sastanci i ubuduće redovno organizuju.


Katalog učesnika sastanka direktora Muzeja karikatura


Levo: Snimak za uspomenu
Desno: Ispred Muzeja karikature u Eskišehiru



Levo: U Muzeju karikature u Eskišehiru
Desno: Branko Najhold & Atila Ozer

Predstavljanje Zemunskog muzeja karikature

Kao član žirija međunarodnog konkursa „Chopin’s Smile“, Branko Najhold je početkom decembra 2009. godine boravio u Varšavi. Osim rada u žiriju, Najhold je ostvario kontakt i sa prisutnim karikaturista iz Italije (Alesandro Gato) i Francuske (Bernar Buton), kao i sa poljskim karikaturistima, posebno Andrej Mlečkom, Henrikom Savkom, Zbignjev Jujkom, Jacekom Frankovskim i Gregorom Šumovskim.



Žiriranje u Varšavi



Žiriranje u Varšavi


Levo: Branko Najhold & Jacek Frankowski
Desno: Andrzej Mlieczko, Branko Najhold, Ana Kulig, Henryk Sawka


Kao specijalni gost, Branko Najhold je od 21. do 24. jula 2011. godine boravio u Erlinghauzenu (Nemačka), gde je prisustvovao otvaranju velike izložbe evropskih karikaturista, u organizaciji Gizele i Ditera Burkampa. Osim Najholda, prisutni su bili i nemački karikaturisti Valter Hanel i Oliver Vajs, kao i Florian Doru Krihana (Rumunija), Jiri Sliva (Češka), Zigmund Januševski (Poljska), Fransoa Didije i Pol Lers (Luksemburg), Gerhard Gep i Klaus Piter (Austrija) i Riber Hanson (Švedska).



Levo: Gosti u Erlinghauzenu
Desno: Najhold sa unucima Gizele i Ditera Burkampa



Gosti - karikaturisti u Elinghauzenu crtaju za publiku na otvaranju izložbe


Zemunski međunarodni salon karikature je bio domaćin Trećeg sastanak direktora muzeja karikature iz celoga sveta. Osim domaćina, sastanku su prisustvovali i direktori ili visoki predstavnici muzeja iz Azerbejdžana (Bajram Hadžizade i Konul Kangarli), Belgije (Saskija Gejsens i Fernand Vogels), Bugarske (Jordanka Šijakova i Darina Marinčevska), Holandije (Peter Nojvendink), Irana (Rahim Bagal Ašgari), Poljske (Zigmunt Zaradkievič), Rumunije (Florian Doru Krihana) i Turske (Vicdan Ozer), dok su predstavnici muzeja iz Surguta u Rusiji otkazali učešće. Sastanak sa temom „Kako unaprediti saradnju među muzejima karikature“ održan je 2. i 3. septembra 2011. godine u Zemunu, bio je odlično organizovan i vrlo konstruktivan.
U slobodno vreme, domaćini su organizovali obilazak Zemuna i Beograda i posetu manastiru Manasija. Takođe, učesnike sastanka je primio zamenik gradonačelnika Zemuna.



Levo: Otvaranje sastanka
Desno: Učesnici



Učesnici govore


Učesnici govore


Levo: Osveženje u pauzi sastanka
Desno: Završetak sastanka


Prijem kod zamenika gradonačelnika Zemuna


Prijem kod zamenika gradonačelnika Zemuna


U slobodno vreme


U slobodno vreme


Učesnici sastanka na otvaranju Salona

Od 18. do 21. marta Branko Najhold je boravio u Poljskoj kao član žirija međunarodnog konkursa karikature „Lopta je u igri“ u organizaciji Muzeja karikature u Varšavi. Osim njega, članovi žirija bili su i Rudi Gejsens (Belgija), kao i domaći predstavnici Zigmund Zaradkijevič, Julijan Bogdanovič, Andžej Person, Vlodimir Šaranovič, Jozf Vegržin i Elizabeta Laskovska. Najhold je napisao i tekst za izložbeni katalog.



Žiriranje u Varšavi

Branko Najhold je od 6. do 10. septembra 2012. godine boravio u Kruishoutemu (Belgija), gde je prisustvovao Četvrtom sastanku direktora muzeja karikature iz celog sveta. Osim Najholda, prisutni su bili i direktori ili visoki predstavnici muzeja iz Azerbejdžana (Vugar Muradov), Bugarske (Tatjana Cankova), Egipta (Mohamed Abla), Holandije (dva muzeja – Vim Rejnders i Nils Beugeling), Izraela (Gaon Galit), Poljske (Zigmunt Zaradkievič), Portugalije (Luis Umberto Markos), Rusije (Svetlana Kruglova), SAD (Džoe Vos) i Turske (tri muzeja – Sadetin Ajgun, Ruhan Seldžuk i Vicdan Ozer), kao i predstavnici domaćina (Rudi Gejsens, Saskija Gejsens i Fernand Vogels), dok su predstavnici muzeja iz Tabriza u Iranu otkazali učešće. Sastanak je bio odlično organizovan i vrlo konstruktivan.









Detalji iz Kruishoutema

Od 27. do 30. oktobra 2012. godine Branko Najhold je boravio u Tabrizu (Iran) kao član žirija međunarodnog konkursa karikature u organizaciji Muzeja karikature u Tabrizu. Najhold je takođe prisustvovao otvaranju festivala i primio nagradu FECO Iran.



Svečano otvaranje u Tabrizu


Branko Najhold u Muzeju karikature u Tabrizu


U okviru projekta „OPASNOST: KORUPCIJA!“ pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu održano je nekoliko edukacija dece u crtanju karikatura i o korupciji kao velikom svetskom zlu. Edukacije su održane u nekoliko zemunskih osnovnih škola i u Kikindi, a držali su ih eminentni karikaturisti i likovni pedagozi, dok je o korupciji govorio Branko Najhold. Desetak radova je stiglo i iz Rusije, iz karikaturistikog kluba “Kljukva” iz grada Snežinsk u Sibiru, sa kojim zemunski Salon održava dobru saradnju. Najbolji dečji radovi selektovani su za izložbu u okviru 18. Salona. Takođe, tokom boravka u Zemunu, turski karikaturista Kamil Yavuz je održao čas crtanja karikatura u Zemunskom malom umetničkom centru zainteresovanoj deci.



Levo: Škola "Svetozar Mirtić"
Desno: Škola "Lazar Savatić"


Levo: Škola za decu sa specijalnim potrebama "Sava Jovanović-Sirogojno"
Desno: Zemunski mali umetnički centar



Levo: Narodni muzej u Kikindi
Desno: Edukacija Kamila Yavuza


U okviru projekta „MIR JE BOLJI“ pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu održano je nekoliko edukacija dece u crtanju karikatura i o ratu kao velikom svetskom zlu. Edukacije su u saradnji sa Zemunskim malim umetničkim centrom (ZMUC) održane u nekoliko zemunskih osnovnih škola, a držali su ih eminentni karikaturisti i likovni pedagozi. Nekoliko radova je stiglo i iz Rusije, iz karikaturistikog kluba “Kljukva” iz grada Snežinsk u Sibiru, sa kojim zemunski Salon održava dobru saradnju. Najbolji dečji radovi selektovani su za izložbu u okviru 19. Salona.